Víte, co obsahuje dvanáctkrát víc vápníku než mléko? Je to mák. Jaké mají tato malá černá semínka využití v kuchyni a proč je někde pěstování máku zakázáno, se dozvíte v tomto článku. Vzpomínky na babičku vám připomenou i naše voňavé recepty.

 

Mák setý se pěstuje především ve slovanských zemích jako již tradiční surovina. Naše republika patří dokonce k největším světovým producentům máku a česká kuchyně by se bez máku neobešla. V mnoha zemích je jeho pěstování ale zakázáno. Z nezralých makovic se dá totiž vyrobit opium, a proto je na mák pohlíženo jako na drogu i když zralá semínka už pak žádné omamné účinky nemají.

Jistě vás překvapí, vysoký obsah vápníku. V jedné hrsti je až 1400 mg vápníku, což je 12krát víc než ve stejném množství mléka.  Navíc vstřebatelnost vápníku z máku je mnohem vyšší než u mléčných výrobků. Mák je bohatý také na důležité železo a hořčík.

V obchodech se prodává nejčastěji v syrové formě a pro okamžitou spotřebu je doma potřeba ho umlýt na mlýnku.  Můžeme koupit ale i mák mletý mnohdy dokonce už i v kombinaci s cukrem. Zde si ovšem dávejte pozor. Mák obsahuje totiž až 20% tuku a tak rychle žlukne a hořkne.  Proto ho můžete skladovat klidně i v mrazáku.

Výtečná chuť máku v naší kuchyni doplňuje chuť mnohých sladkých jídel. Makové buchty, makové frgále, chodské koláče, makové šišky, záviny, škubánky tam všude se bez máku neobejdeme. Mák je zkrátka u nás oblíbenou ingrediencí. Máku to v receptech výtečně sluší v kombinaci se švestkami nebo povidly. Využití najde také jako posyp na pečivo.

Chcete si připomenout jídla našich babiček? Pak neváhejte ani chvíli, namelte si mák a připravte třeba šudliky s mákem, bramborové šišky s makovým přelivem nebo peciválky. Vězte, že žádného člena rodiny nenechá chladným, až se z kuchyně bude linout vůně chodských koláčů. Připravte jich dost, ať zbyde na všechny.

Categories: Rodina a zdraví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *