Už jste někdy ochutnali sladkou bramboru? Že ne?  Nebojte, cukr si na brambory rozhodně dávat nemusíte. Stačí ochutnat batáty neboli sladké brambory. Jedná se o kořenové hlízy rostliny povijnice batátové, pocházející ze Střední Ameriky, které se pomalu ale jistě zabydlují i v české kuchyni.

Velké načervenalé hlízy těchto brambor obsahují škrob, ale také cukr, která jim dává jemně nasládlou chuť, podobné té jako má dýně. Energeticky jsou vydatné, obsahují železo, vitamín B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Patří tak k nejvýživnějším potravinám vůbec.  A tak si místo v našem jídelníčku rozhodně zaslouží. Snižují totiž hladinu cholesterolu a možnost vzniku rakoviny v trávícím traktu, chrání srdce, pomáhají při nespavosti, depresím, hojení ran.

Stejně jako klasické brambory mají batáty v kuchyni všestranné použití. Nejlepší je batáty konzumovat i se slupkou. Neošidíme se tak o důležité látky, které se ní skrývají.  Můžeme je vařit, dusit, péct, zapékat, smažit, připravit z nich chutnou kaši nebo tolik oblíbené bramboráky či hranolky.  Servírovat je můžete nejen jako přílohu. Lze z nich uvařit totiž chutná hlavní jídla. Připravit z nich můžete netradiční saláty, jsou ideální také k zapékání s ostatní zeleninou, masem a sýrem.

Vyzkoušeli jsme za vás jak chutná batátová kaše. Rozhodně se tedy nebojte ji vyzkoušet třeba v kombinaci s krůtím prsem na másle s medvědím česnekem. Nasládlá chuť vás jistě mile překvapí.

Snadné a chutné recepty naleznete na erecepty.eu.

Categories: Rodina a zdraví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *